Seznam alergenů dle směrnice EU 1169/2011 platnou od 13. 12. 2014 obsaženou ve směrnici 2000/89 ES
Alergeny jednotlivých jídel jsou uvedeny vždy v popisu v závorkách.
1. Obiloviny obsahující lepek, konkrétně:
- pšenice (například špalda a khorasan), žito, ječmen, oves nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky
z nich, kromě:
- a) glukózových sirupů na bázi pšenice, včetně dextrózy (1);
- b) maltodextrinů na bázi pšenice (1);
- c) glukózových sirupů na bázi ječmene;
- d) obilovin použitých k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu
zemědělského původu.
2. Korýši a výrobky z nich
-
3. Vejce a výrobky z nich
4. Ryby a výrobky z nich, kromě:
- a) rybí želatiny použité jako nosič vitaminových nebo karotenoidních přípravků;
- b) rybí želatiny nebo vyziny použité jako čiřicí prostředek u piva a vína.
5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
6. Sójové boby a výrobky z nich, kromě:
- a) zcela rafinovaného sójového oleje a tuku (1);
- b) přírodní směsi tokoferolů (E306), přírodního d–alfa tokoferolu, přírodního
d–alfa–tokoferol–acetátu, přírodního d–alfa–tokoferol–sukcinátu ze sóji;
- c) fytosterolů a esterů fytosterolů získaných z rostlinných olejů ze sóji;
- d) esteru rostlinného stanolu vyrobeného ze sterolů z rostlinného oleje ze sóji
7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), kromě:
- a) syrovátky použité k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu
zemědělského původu;
- b) laktitolu
8. Skořápkové plody, konkrétně:
- mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans
regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.
Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia
ternifolia) a výrobky z nich, kromě ořechů použitých k výrobě alkoholických destilátů, včetně
ethanolu zemědělského původu
9. Celer a výrobky z něj
10. Hořčice a výrobky z ní
11. Sezamová semena a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l vyjádřeno jako
celkový SO2,
- které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování
podle pokynů výrobce.
13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14. Měkkýši a výrobky z nich
- (1) A výrobky z nich, pokud zpracování, kterým prošly, nezvyšuje úroveň
alergenicity, kterou úřad stanovil pro příslušný základní produkt.